Mi is az a PHP?

A PHP nyelv ma már túl nőtt eredeti jelentőségén. Születésekor csupán egy makró nyelv volt, amely a honlapok karban tartására készült. Innen ered a neve is: Personal Home Page Tools.

Később a PHP képességei bővültek és önálló programozási nyelvvé  nőtte ki magát. Amely képes webes adatbázisú alkalmazások működtetésére.

A PHP hivatalosan a PHP: Hypertext Preprocessor kifejezést használja, Ez kiszolgáló oldali parancs nyelv, amit legtöbbször HTML oldalakhoz használnak fel. A hagyományos HTML oldalakkal ellentétben a PHP szerver oldali nyelv, amely nem a kliens oldalon, hanem a szerveroldalon futtatható. Ilyenkor a HTML elemek változatlanok maradnak a futtatott állományban, és csak a php blokkok kerülnek futtatásra.

A php programkódok végezhetnek fájl írási vagy olvasási műveletek, adatbázis lekérdezéseket, vagy akár csatlakozhatnak távoli kiszolgálóhoz is, és még nagyon sok mindent. Viszont a felhasználók már a legenerált html kódot kapják a kimenetre.

A php-t kifejezetten a világhálóra írták, úgy tervezték, hogy modulonként futtatható legyen számos kiszolgálói alkalmazás. Ez felszabadítja  programozót, hogy segédkönyvtárakra kelljen támaszkodnia, ami rontaná a teljesítményt. Tehát a php sok problémára megoldást nyújt legyen az a MySQL kérésektől a felhasználói munkameneteken keresztül, akár az XML feldolgozásáig.

Mivel a PHP lehetőséget ad a HTML elemek és a programkódok elkülönítésére, az alkalmazások fejlesztésekor lehetőség van elkülöníteni a kódolási, tervezési és az összeállítási szakaszt. Ezért hatékony és rugalmas az alkalmazások kialakításkor.

Nyílt forráskódú így önmagában is előnyös, mivel ingyen használható. Hordozhatóság szempontjából úgy tervezték, hogy számos operációs rendszeren használható legyen, akár UNIX vagy NT alapokon együttműködve kiszolgálókkal adatbázis kezelőkkel. A PHP-t kipróbálhatjuk például UNIX alapú  rendszereken, ahol a PHP-t az apache moduljaként használhatjuk.

Röviden kezdésként ezt lehet összefoglalni a PHP-ról.